۶:۳۹:۱۹ - سه شنبه ۸ تیر ۱۳۹۵
۱۹ میلیون متر مکعب آب به مزارع برنج کامفیروز تعلق گرفت
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری فارس گفت: ۱۹میلیون متر مکعب آب سد ملاصدرا برای زمین های کشاورزی در منطقه کامفیروز شهرستان مرودشت رها سازی می شود که بر اساس این میزان آب، باید سطح زیر کشت برنج در این منطقه در نظر گرفته شود.   به گزارش دریافتی ایرنا از روابط عمومی

82127067-70823037

معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری فارس گفت: ۱۹میلیون متر مکعب آب سد ملاصدرا برای زمین های کشاورزی در منطقه کامفیروز شهرستان مرودشت رها سازی می شود که بر اساس این میزان آب، باید سطح زیر کشت برنج در این منطقه در نظر گرفته شود.

 

به گزارش دریافتی ایرنا از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، یدالله رحمانی در نخستین جلسه کارگروه آب و کشاورزی این استان افزود: با توجه به این که کشت برنج تنها مختص مناطق شمالی کشور شده است بنابراین باید جایگزین این محصول برای کشاورزانی که کشت برنج انجام می دهند، تعریف شود.

 

معاون استاندار فارس گفت: با توجه به این که با محدودیت جدی منابع آب و خشکسالی رو به رو هستیم بنابراین باید ذخایر موجود آب در استان را به بهترین شکل ممکن مدیریت کرد.

 

رحمانی اظهار کرد: با توجه به شرایط کنونی، باید در مورد کشت به صورت نوبت بندی تغییر کاربری اراضی که امکان کشت در آنها وجود ندارد به فعالیت های صنعتی و خدماتی، استفاده از روش های نوین مانند گلخانه ها مد نظر قرار گرفته شود.

 

** پیش بینی هواشناسی محقق نشد
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری فارس در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در اسفند ماه ۹۴ افزون بر ۱۰۰ میلیون متر مکعب آب از سد درود زن برای مزارع گندم در حوزه آبخور این سد رهاسازی شد.

 

وی اظهار کرد: با توجه به پیش بینی های بلند مدت هواشناسی در سال های گذشته، میانگین بارش در بهار ۹۵ حدود ۲۰ میلی متر بوده که این میزان آب هم برای کشاورزان مرودشت، کُربال و خرامه به طور مساوی اختصاص یافت.

 

رحمانی گفت: پیش بینی ها در مورد وقوع بارندگی در بهار محقق نشد و با توجه به عدم وجود آب در پشت سد درودزن نتوانستیم برای دومین بار آب در اختیار کشاورزان حوزه آبخور سد درودزن قرار دهیم.

 

** ۱۰ هزار هکتار مزرعه برنج در کامفیروز
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس نیز گفت: در حوزه کامفیروز ۱۰ هزار هکتار سطح زیرکشت برنج وجود دارد که دو هزار و ۵۰۰ هکتار آن به صورت مستقیم از آب رودخانه مشروب می شود و مابقی از آب چاه استفاده می کنند.

 

محمدمهدی قاسمی افزود: طول دوره رشد برنج از ابتدا تا انتها ۱۰۰ روز به طول می انجامد که در ابتدای مراحل رشدی آب بیشتر و در مراحل انتهایی آب کمتری مورد استفاده برنج قرار می گیرد.

 

این مقام مسئول بیان کرد: در منطقه کامفیروز شغل اصلی مردم برنجکاری است و کارخانه های برنج کوبی زیادی در این منطقه وجود دارد که در این مورد سازمان جهاد کشاورزی فارس در زمینه مکانیزاسیون برنج و همچنین صرفه جویی در مصرف آب اقدامات بسیار خوبی انجام داده است.

 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس گفت: با اجرای آبیاری تناوبی در کشت برنج حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد در مصرف آب صرفه جویی شده است به نحوی که از ۲۵ هزار متر مکعب آب که در کشت رایج برنج مصرف می شود با استفاده از این روش به ۱۳هزار متر مکعب مصرف آب رسیدیم که میزان قابل توجهی در مصرف آب صرفه جویی شده است.

 

** کشبت برنج به مرور به استان های شمالی کشور محدود می شود
قاسمی گفت: برنامه عدم کشت برنج در استان های جنوبی به ویژه فارس نیز از سیاست های راهبردی وزارت جهاد کشاورزی و به تبع آن، سازمان جهاد کشاورزی استان است.

 

وی بیان کرد: سیاستگذاری در سطح کلان به این صورت تصمیم گیری شده است که کشت برنج به مرور به استان های شمالی کشور انتقال پیدا کند، به دلیل این که استان های جنوبی منابع آبی محدودی دارند.

 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس اظهار داشت: بارندگی در استان های جنوبی کشور، کمتر از متوسط بارش کشور است و استان های شمالی با توجه به میزان زیاد بارندگی و نبود محدودیت آب می توانند برنج تولید کنند.

 

قاسمی افزود: با عنایت به این که برنج از جمله محصولات با نیاز آبی بالا می باشد لذا این سازمان در برنامه الگوی کشت خود هیچ جایگاهی برای کشت این محصول با استفاده از آب های زیر زمینی (چاه های آب کشاورزی) در سال ۱۳۹۵ در نظر نگرفته است که تحقق این امر نیاز مبرم به آگاهی، همدلی و همراهی مردم و مسئولین استانی دارد.

 

** امکان رهاسازی میزان بیشتر آب برای منطقه کامفیروز نیست
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای استان فارس نیز در این جلسه گفت: حجم آب ذخیره شده در پشت سد ملاصدرا ۷۹ میلیون متر مکعب برآورد می شود.

 

حمیدرضا دهقانی افزود: حجم لازم برای پایداری این سد نیز ۶۰ میلیون متر مکعب است که به این ترتیب امکان رها سازی تنها ۱۹ میلیون متر مکعب آب از این سد وجود دارد.

 

وی با اشاره به این که سدهای ملاصدرا و درود زن بر روی رودخانه کُر احداث شده اند، گفت: حجم استاندارد ذخیره آب پشت سد درودزن نباید از ۳۳۰ میلیون متر مکعب کمتر باشد و اگر این اتفاق بیافتد، کیفیت آب این سد که ۷۰ درصد آب آشامیدنی مرودشت و ۵۰ درصد آب آشامیدنی شیراز را تامین می کند کاهش می یابد.

 

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای فارس گفت: وضعیت ذخیره آب این سد با ۳۴۱ میلیون متر مکعب به منطقه بحران رسیده است و از این رو نمی توان آب این سد را برای مصارف کشاورزی رهاسازی کرد.

 

** نماینده مجلس: تا زمان ارائه کشت جایگزین برنج، نمی توان کشاورزان را از حقابه محروم کرد
نماینده مردم مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد در مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه گفت: تا زمانی که جایگزین مناسبی به جای برنج برای کشاورزان کامفیروز مشخص نشده است نمی توان کشاورزان را از حقابه خود محروم نمود و معیشت کشاورزان را به خطر انداخت.

 

محمد مهدی برومندی افزود: با توجه به این که شعار دولت تدبیر و امید، احترام به حقوق شهروندان و رویکردی عدالت محور است بنابراین باید حقابه کشاورزان کامفیروز مدنظر قرار گیرد.

 

برومندی، همچنین در اولین جلسه کمیسیون آب و کشاورزی گفت: واقعیت این است که استان فارس چند سال است که دچار بحران آب و خشکسالی شده است و وضعیت منابع آبی این استان کاملا در شرایط بحرانی است و همه دشت های فارس با بیلان منفی سفره های آب های زیر زمینی رو به رو هستند.

 

این نماینده مجلس ادامه بیان کرد: مهمترین بحرانی که امروز استان فارس با آن دست و پنجه نرم می کند و باید در مورد آن چاره اندیشی شود بحران خشکسالی و آب است زیرا به نحوی که از آمار و ارقام نتیجه گیری می شود با شرایط بسیار خطرناکی مواجه هستیم و درحال حاضر رودخانه کُر و سیوند خشک شده و ورودی سد درودزن و ملاصدرا به طور چشمگیری کاهش یافته است.

 

برومندی ادامه داد: در مجلس شورای اسلامی طرح ‘نکاشت’ را مطرح کرده ایم که با اجرای این طرح به کشاورزان حوزه آبخور سد درودزن حق نکاشت پرداخت می شود و می توان با اجرای این روش هم آب در پشت سدها ذخیره کرد و هم دریاچه بختگان را که به کانون ریز گردهای سمی تبدیل شده است، نجات داد و از طرف دیگر معیشت کشاورزان را نیز تامین کرد.


ويژه نامه
تعداد شماره ها: 1
  • دريافت مرودشت
  • آرشيو
  • تازه های خبر
    پیشنهاد سردبیر