۱۹:۴۲:۰۹ - شنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۴
تهیه نقشه ژئورفرنس حریم های تخت‌جمشید و نقش رستم
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید گفت: امکان مطالعه حریم های تخت جمشید با تهیه نقشه موسوم به ژئورفرنس با فرمت گوگل ارت و جی آی اس فراهم شد.    به گزارش دریافتی “پارس دشت” از روابط عمومی پایگاه جهانی تخت جشمید، مسعود رضایی منفرد بیان کرد: با تهیه نقشه ژئورفرنس از نشانه های حریم

81792645-70220624

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید گفت: امکان مطالعه حریم های تخت جمشید با تهیه نقشه موسوم به ژئورفرنس با فرمت گوگل ارت و جی آی اس فراهم شد.

 

 به گزارش دریافتی “پارس دشت” از روابط عمومی پایگاه جهانی تخت جشمید، مسعود رضایی منفرد بیان کرد: با تهیه نقشه ژئورفرنس از نشانه های حریم های تخت جمشید، نقش رستم و شهر استخر، امکان کارشناسی و ردیابی موقعیت این نشانه ها به صورت آفلاین و برای اولین بار در ایران برای کارشناسان میراث فرهنگی فراهم شد.

وی افزود: تهیه این نقشه، یکی از آخرین پژوهش های صورت گرفته توسط تیم باستان شناسی پایگاه میراث جهانی تخت جمشید است که با اجرای این طرح، بحث تبیین حریم و محدوده های آن تکمیل و علاوه بر کارشناسان، امکان نظارت پیوسته از موقعیت تک تک نشانه ها هم در دفتر کار و هم در محل (فیلد) توسط یگان حفاظت امکان پذیر خواهد بود.

رضایی منفرد بیان کرد:شاخص گذاری حریم در ابتدا به شکل نشانه های بتونی و در مرحله بعد در قالب تهیه و تولید نقشه ژئورفرنس، یکی از عوامل مهم حفاظتی محوطه های باستانی است.

او اظهارداشت: در عصری که فرایندهای رشد و توسعه در قالب افزایش جمعیت و افزایش ساخت و ساز، افزایش میزان بهره وری از زمین های کشاورزی و آب های زیرزمینی و ساخت و توسعه مراکز شهری و صنعتی موجب تغییر هرچه سریعتر چهره زمین شده است، تعیین و تثبیت حریم آثار از مباحث مهم در حوزه میراث فرهنگی به شمار می رود.

کارشناس حرائم پارسه – پاسارگاد نیز اظهارداشت: بازنگری نقشه حریم محوطه میراث جهانی تخت جمشید، نقش رستم و شهر استخر در سال ۱۳۹۰ تهیه شد و به تصویب سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رسید و در تابستان ۱۳۹۲ نیز عملیات نشانه گذاری محدوده حریم درجه یک و دو به عنوان یک اقدام مهم برای نخستین بار در کشور به انجام رسید.

افشین یزدانی ادامه داد: در آن پروژه خطوط حریم ها بازنگری شد و نشانه های (میله ها)۲۰/۱ سانتی متری با وزن تقریبی ۴۰۰ کیلوگرمی در قسمت های مختلف از مسیر خطوط حریم ها در زمین کار گذاشته شد.

وی گفت: تهیه و تولید نقشه ژئورفرنس و یا زمین مرجع، تکمیل پروژه نشانه گذاری حریم است و نشانه گذاری حریم آثار دارای ارزش تاریخی و میراث فرهنگی، به صورت بتونی برای اولین بار در ایران، در محدوده تخت جمشید، نقش رستم و شهر استخر انجام شد.

یزدانی بیان داشت: در این نقشه هر یک از میله ها با کدی که برای آن تعریف می شود، جابجایی احتمالی آنها قابل رهگیری است و نمایش موقعیت هر یک از نشانه های محدوده ثبت شده بر روی تصویر های هوایی روزآمد که در فرآیند زمین مرجع ( ژئو رفرنس) تبدیل به نقشه های هوایی می شود و تغییرات مرزبندی شده ، قابل مشاهده است.

وی، تهیه نقشه از موقعیت یابی نشانه ها و تثبیت موقعیت جغرافیایی و مکانی آنها را به دلیل کاربردی بودن آن در مباحث حفاظتی، باستان شناسی و پاسخگویی به استعلامات تعیین حریم، حائزاهمیت عنوان کرد.

این کارشناس مجموعه پارسه – پاسارگاد اضافه کرد: در پروژه های پیشین حریم تخت جمشید، موقعیت تمام نشانه ها مشخص نشده بود و دارای شماره نبودند، در حال حاضر و در تکمیل پروژه تعیین حریم، موضوع تهیه نقشه از موقعیت نشانه ها (میله ها) و کد گذاری (شماره گذاری نشانه ها) در فرمت نقشه گوگل ارت در این طرح پژوهشی- میدانی انجام شد.

فضل الله حبیبی از پژوهشگران این فاز از پروژه شاخص گذاری حریم تخت جمشید نیز گفت: پژوهش به صورت میدانی (پیمایشی) ، با توجه نقشه حریم های تخت جمشید، در طی خطوط حریم درجه دو شروع شد و هر یک از نشانه ها بررسی و ثبت شد.

میراث جهانی تخت جمشید در ۱۰ کیلومتری شمال شهر مرودشت در استان فارس وحدود ۶۰ کیلومتری شمال شیراز قرار گرفته است.

این محوطه در تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۱۰ باشماره ۲۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و در چهارم آبان ماه ۱۳۵۸ نیز به دلیل هماهنگی ویژگی های آن با بندهای شماره ۱، ۳ و ۶ کنوانسیون حمایت از میراث فرهنگی و طبیعی جهان به عنوان ۱۱۴ اثر در فهرست میراث جهانی جای گرفت.


ويژه نامه
تعداد شماره ها: 1
  • دريافت مرودشت
  • آرشيو
  • تازه های خبر
    پیشنهاد سردبیر