۴:۵۸:۵۴ - سه شنبه ۱۷ تیر ۱۳۹۳
۱۶ تیر ماه دهمین سالروز ثبت جهانی مجموعه پاسارگاد
پاسارگاد یک گنجینه فرهنگی است که نه تنها برای ایرانیان و تاریخ ایران اهمیت دارد، بلکه در تمدن جهانی بنا بر دلایلی، مقام والایی یافته است. یکی از این دلایل آن است که پاسارگاد یادبود کوروش بزرگ است، شخصی که با احترام به حقوق ملت¬ها و اعاده آبروی رفته اقوام، راه تازه¬ای در سیاست و

پاسارگاد یک گنجینه فرهنگی است که نه تنها برای ایرانیان و تاریخ ایران اهمیت دارد، بلکه در تمدن جهانی بنا بر دلایلی، مقام والایی یافته است. یکی از این دلایل آن است که پاسارگاد یادبود کوروش بزرگ است، شخصی که با احترام به حقوق ملت¬ها و اعاده آبروی رفته اقوام، راه تازه¬ای در سیاست و کشور¬داری گشود و دوره¬ای نوین برای تاریخ بشری باز کرد.

این مجموعه ارزشمند با شماره ۱۱۰۶ در ۱۶ تیرماه سال ۱۳۸۳برابر با ۷جولای ۲۰۰۴ در اجلاس بیست و هشتم در ماه ژوئن در کشور چین به عنوان پنجمین اثر کشور جمهوری اسلامی ایران به ثبت جهانی رسید.

معیارهای اصلی که باعث ثبت شدن این مجموعۀ با شکوه و تاریخی در فهرست آثارجهانی شده است به شرح زیر می باشد:

۱٫    پاسارگاد نخستین نشانه بارز معماری سلطنتی هخامنشی است.

۲٫    پایتخت شاهنشاهی پاسارگاد را کورش بزرگ با مشارکت مردمان گوناگون امپراتوری بنا نهاده بود، این حرکت به صورت یک مرحله بنیادی در تحول هنر و معماری کلاسیک ایران نقش بسزایی داشت.

۳٫    محوطه باستان شناختی پاسارگاد با کاخ ها،باغ ها و آرامگاه کورش بزرگ، بنیانگذار سلسله هخامنشی یادبودی استثنائی از تمدن هخامنشیان در ایران است.
مجموعه چهارباغ شاهی که در پاسارگاد بنیان گذاشته شده به صورت نمونه ای مادر برای این گونه معماری و طرح ریزی در آسیای غربی درآمد. این باغ نیز با شماره ۰۰۱-۱۳۷۲ در سال ۱۳۹۰ به عنوان الگوی باغ های ایرانی به ثبت جهانی رسید.

یکی از ویژگی‌های خاص مجموعه پاسارگاد وجود باغ شاهی و مجموعه کاخ‌های آن است، در پاسارگاد‌، باغ ایرانی با تمام ویژگی و عناصر اصلی‌ معماری‌اش به منصه ظهور می‌رسد. توجه به عناصر مقدس چهارگانه در دین زرتشت (‌آب، باد، خاک و آتش در ایران باستان ) و استفاده از آن به صورت مفهومی در ساختار‌‌های معماری‌، الگوی هندسی باغ‌شاهی به همراه کوشک‌ها و راه‌آب‌های سنگی آن در میان باغ‌ بزرگ پاسارگاد، نحوۀ توزیع و تقسیم مناسب آب در داخل مجموعۀ باغ و‌کاخ‌ها و ترکیب عناصر و ساختار‌های معماری با طبیعت، از جمله ویژگی‌هایی است که این باغ را به عنوان الگویی مادر در باغ سازی ایرانی مطرح می‌کند، به تعبیری دیگر باغ پاسارگاد و مجموعه کاخ های آن شاهکار، خلاقیت و اصالت هنری هنرمند ایرانی با خصلت بهره‌گیری از هنر ملل دیگر و پیشرو در طراحی باغ‌ ـ شهر با اولین نمونه‌های چهار باغ است که بعدها در معماری صفوی و دوره مغولی هند بار دیگر نمود پیدا می‌کند‌.

روابط عمومی تخت جمشید و پاسارگاد


ويژه نامه
تعداد شماره ها: 1
  • دريافت مرودشت
  • آرشيو
  • تازه های خبر
    پیشنهاد سردبیر